zaterdag 22 juli 2017

Big Horn, Cody met Rodeo!!😂
Big Horn Mountains
Het plan is om vandaag een fraaie tocht te maken door de Big Horn Mountians. Dit wordt de eerste keer dat we echt  kennismaken maken met het hooggebergte. Het is ongeveer 230 mijl rijden, er dwars doorheen, richting Cody. 

De aanloop gaat via de Interstate 90 die we na ongeveer 70 mijl verlaten. Via een lange slingerweg rijden we naar ruim 2700 m hoogte. Als je een beetje van de natuur houdt dan is dit wel aan te bevelen; schitterend rots massief en bossen, je komt echt ogen en oren te kort.
Rond het middaguur zakken we via de Grey Bull highway naar Cody. Dit is een stad waar nog wel het een en ander te beleven is. Om 3 PM zijn we op de camping. Het is zeer zwaar bewolkt en het lijkt erop dat we een buitje voor het stof gaan krijgen.
Als we de receptie uitkomen vallen er al een paar druppels. Snel naar ons plekje en het tentje op zetten. Dat is gelukkig niet zo’n klus, met een minuutje of 5 staat de tent er weer strak bij. We kijken naar de lucht en besluiten toch maar eerst boodschappen te gaan halen bij de Walmart. Daarvoor moeten we een minuut of tien rijden dwars door Cody.
Op het moment dat we uitstappen gaat het echt los. Een enorm onweer breekt los en iedereen vlucht snel naar binnen. Een klein boodschappenwagentje is groot genoeg voor ons, we moeten per dag inslaan omdat een koelkast niet op de inpaklijst stond.
We nemen ruim de tijd om te kijken wat de pot schaft. Buiten gaat het enorm te keer en een vrouw in een rolstoel heft haar armen in de lucht en smeekt dat het afgelopen moet zijn met die harde donderslagen. Maar dat is tegen dovemans oren. Het gaat nog wel een kwartier door. Het scheelt veel dat Walmart ruim is opgezet zodat we veel tijd kunnen nemen om alles te bekijken. Als het wat droger wordt gaan we terug naar de camping en richten het tentje verder in met wat slaapcomfort. En dan aan de maaltijd want om 19.00 uur vertrekt de bus naar de grote Rodeo show waar we vanmiddag al voor hebben gereserveerd. Dit is voor ons een totaal nieuw item. Volgens kenners moet het ook nog een van de beste Rodeo shows zijn die je kunt bezoeken. 

De bus komt op tijd het terrein op. Een leuk uitgedost apparaat met ongeveer zestig zitplaatsen en die worden ook allemaal bezet door hier en daar nog wat mensen op te pikken.
Als we ruim voor aanvang onze plaats hebben gevonden kunnen we nog wat genieten van de deelnemers die vlak voor ons hun kleding in orde maken. Ook het zadel wat op het paard moet krijgt met de staalborstel nog een opknapbeurt. Het is heel fascinerend om te zien hoe die mensen met hun vak bezig zijn. Alles moet tot in de puntjes kloppen: handen en armen worden getapet en speciale kledij aangegespt zoals de leren beenstukken.Inmiddels worden we om de tien minuten op de hoogte gehouden dat het spektakel precies 20.00 uur begint met een soort clown op het middenterrein die het een en ander aan elkaar praat begeleid door Western muziek.
Dan rijden een 8 tal dames de arena in en zij laten even zien hoe je met een paard om kunt gaan. Ze geven een spectaculaire show weg. 

Vervolgens wordt het stil en wordt gevraagd op te staan en je hoed af te nemen. Er volgt een gebed voor een veilige show en het volkslied wordt gezongen. Daarna is het de beurt aan de waaghalzen die laten zien hoe lang je op een ongetemd paard kunt blijven zitten.
Zes cowboys worden om de beurt losgelaten uit een kooi de arena in en dan maar kijken hoe lang kan ik het volhouden op de rug van het paard die de meest idiote capriolen uithaalt om je binnen de minuut van zijn rug te lanceren. We hebben even mee zitten klokken, er waren erbij die na vijf seconden al op hun achterwerk in de arena op de grond  lagen. 

Dan komt het vangen van stieren met een lasso. Ook een onderdeel wat laat zien dat paardrijden hogeschoolsport is. Bizar hoe cowboys en cowgirls dit in de vingers hebben. Het is een wedstrijd wie het snelst de stier te pakken heeft en de tijd wordt nauwkeurig  bijgehouden op een scorebord. Een onderdeel waar je ballen voor moet hebben is plaatsnemen op de rug een Bull en kijken hoe lang je dit kunt vol kunt houden. Dat dit een spannende aangelegenheid is laat een van de deelnemers vlak voor ons zien.
Zeker een halfuur heeft hij lopen drentelen en wel tien keer zijn handen en ingetapete armen gecontroleerd en zichzelf maar moed inspreken. Dan is het zover. Hij mag plaats nemen op de rug van de stier, de kooi gaat open en binnen 3 seconden ligt onze held op de arena bodem, gevolgd door de andere vier. Maar een van de boys lukt het om dit een seconde of tien uit te houden. De vraag of dit ook een onderdeel voor mij zou zijn heb ik resoluut van de hand gewezen. Er worden nog wat onderdelen en kunsten vertoond en eerlijk is eerlijk het is topsport van de bovenste plank. We hebben het spektakel met veel plezier aanschouwd en van een top avond genoten.
                                                                Morgen wacht Yellostone NP.  See you Soon